Klik hier voor nieuwe projecten

Nieuws en Agenda

Inspecties met de telescoop, waaraan een camera is gekoppeld. Dé nieuwste uitvinding op het gebied van controles.

Onlangs verscheen een artikel in de Telegraaf waarin was te lezen dat er in Nederland een enorme stap voorwaarts is gemaakt op het gebied van Windmolen techniek. En wel in het kader van controles op windmolenbladen. Door nieuwe (afgekeken) technieken te gebruiken kunnen de bladen nu gemakkelijker en daardoor ook sneller gecontroleerd worden. Zie hieronder de inhoud van het verschenen artikel. 

Slimme controle

Worden de bladen van windmolens op breuken en blikseminslag geïnspecteerd? Zo ja, dan lijkt mij dat een lastige klus op 50 tot 100 meter hoogte. Hoe deon zij dit?

Inspectie van windmolenbladen is een tijdrovende en spectaculaire klus. Het onderzoek wordt gedaan door mensen die zich in een bergbeklimmerharnas vanaf de as van de molen langs het meterslange blad – dat in z’n onderste positie is gebracht – naar beneden laten zakken. Zodra er een blad optisch is geïnspecteerd, moeten de bladen worden gedraaid zodat het tweede blad op ’zes uur’ komt te staan voor controle. Zo neemt de inspectie van een enkele molen vele uren in beslag. Ook wordt het onderzoek met drones en hoogwerkers gedaan. Een tijdrovende klus waarbij meerdere mensen nodig zijn.

Dat moet anders kunnen, vond men bij energieleverancier Nuon. Sinds kort worden windmolens bij dit bedrijf winterklaar gemaakt met een slimme en goedkope Nederlandse vinding die uniek is in de wereld: inspecties met de telescoop, waaraan een camera is gekoppeld.

Deze techniek werd bedacht door Nuon-inspecteur Teus van Verseveld die dat afkeek bij vogelaars en vliegtuigspotters. „Die gebruiken dergelijke apparatuur ook. Met mijn telescopen en camera’s trek ik deze periode door het land en neem ik alle wieken onder de loep. Soms constateer ik schade, zoals onlangs een scheur in een windmolenwiek bij de Eemmeerdijk. De molen wordt dan stilgezet om extra schade te voorkomen en vervolgens stuur ik er monteurs op af. Op de oude manier werd er één molen per dag geïnspecteerd, ik doe er tien per dag."

De vinding van de inspecteur zorgt ervoor dat windmolens niet onnodig lang hoeven te worden stilgezet en dus groene stroom kunnen blijven produceren. Van Verseveld: „In Nederland waait het in de herfst het meest, vooral in de kustprovincies. De windmolens hebben het hierdoor extra te verduren. Winterklaar maken is dan ook essentieel.”

 Een zeer aangename uitvinding van Teus van Verseveld. Één die het opwekken van duurzame energie zeker ten goede zal komen door onder andere tijdsbesparingen op controles en het uitvoeren van adequate onderhoudsbeurten aan de molens. 

Meer Nieuws & Agenda